Szkolenie dot. produktów regionalnych Drukuj
Wpisany przez Kierownik   
poniedziałek, 25 listopada 2013 19:31

Produkty regionalneFormy sprzedaż produktów tradycyjnych, wymogi sanitarno–higieniczne, sprzedaż okazjonalna, znakowanie wprowadzanych do obrotu produktów, zasady rejestracji produktów – to najważniejsze zagadnienia poruszane podczas szkolenia pn. Rejestracji i tworzenia produktów lokalnych, markowych i ekologicznych organizowanego przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”

 

Szkolenie odbyło się 24 listopada 2013 r. w Wiejskim Domu Kultury w Bielińcu. Wzięło w nim udział 14 kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i podmiotów zajmujących się wytwarzaniem tradycyjnej żywności z całego powiatu niżańskiego.

 

 

Na uczestników szkolenia czekały trzy interesujące wykłady. Tomasz Pióro z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie poruszał kwestie znakowania produktów. Szczegółowo wyjaśniał co powinno znajdować się na etykietach, wskazywał też jakich nieprawidłowości dopuszczają się niektórzy nieuczciwi producenci żywności. Zwracał uwagę, aby dokładnie czytać etykiety produktów przed zakupem. Z kolei Ludmiła Chmielowska z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale wyjaśniała zawiłości związane ze sprzedażą produktów regionalnych i tradycyjnych. O procedurach rejestracji produktów tradycyjnych i regionalnych mówiła Lidia Rygiel z Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie. Na zakończenie odbyła się prezentacja i degustacja kulinarnych specjałów przygotowanych przez wytwórców tradycyjnej żywności z powiatu niżańskiego.

 

Szkolenie zostało zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej przy współpracy Towarzystwa Przyjaciół Wsi Bieliniec.

 

Obecnie województwo podkarpackie jest na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby produktów tradycyjnych zarejestrowanych na liście ministerstwa rolnictwa. Na ministerialnej liście znajdziemy aż 153 produkty tradycyjne rodem z Podkarpacia. Powiat niżański ma swój niemały udział w tym sukcesie. Z tego terenu na ministerialna listę trafiło już 14 produktów tradycyjnych. Dzięki takim szkoleniom liczba zarejestrowanych produktów tradycyjnych znacznie wzrosła i mamy nadzieję, że zainteresowanie w następnych latach utrzyma się na podobnym poziomie.

  1. Chleb flisacki zwany dawniej chrupackim – 10.10.2005 r.
  2. Powidła krzeszowskie - 10.03.2006
  3. Krupiak - 10.03.2006
  4. Kruszon – 10.03.2006 r.
  5. Chrupaczki - 04.04.2007 r.
  6. Orzechówka krzeszowska – 20.07.2007 r.
  7. Ser wielkanocny - 06.02.2012 r.
  8. Chleb koziarniacki – 06.02.2012 r.
  9. Kukiełka z kaszą jaglaną - 06.02.2012 r.
  10. Zalewajka – 06.02.2012 r.
  11. Pierogi z soczewicą – 17.01.2013 r.
  12. Jeżowskie pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem – 17.04.2013 r.
  13. Jeżowskie kapuśniaki z kaszą tatarczaną – 17.04.2013 r.
  14. Śliwowica krzeszowska – 21.05.2013 r.

Poprawiony: środa, 27 listopada 2013 03:24